Deixa de plorar i lluita pel que realment importa

dimecres, d’octubre 03, 2012 0 Comments

No són bons temps per a l'optimisme. Si els éssers humans ja som pessimistes per naturalesa, l'actual entorn socioeconòmic reforça encara més la negativitat i el desànim. 

Què podem fer per superar aquesta situació? Quina és la sortida? 

Víctor Küppers, professor a la Universitat Internacional de Catalunya i encarregat de projectes formatius en diverses multinacionals, respon que és precisament en aquest context de crisi quan es fa més imperiosa la necessitat de "centrar-se en els aspectes positius de la vida i evitar els negatius perquè si no perdrem l'ànim i, quan això passa, estem morts ". 

L'única manera de sortir-se'n, continua Küppers, és mitjançant el pensament positiu: "Si ens fixem al nostre voltant veurem que hi ha coses bones en les nostres vides i no només dolentes, de manera que prioritzar el positiu sobre el negatiu és fonamental per estar alegres i ser entusiastes, uns requisits imprescindibles per tirar endavant ". Viure el moment per ser feliços i evitar l'agonia La capacitat per superar les dificultats només ens atinge a nosaltres mateixos, però cal aprendre a desenvolupar l'hàbit de ser optimistes i alegres. 

El fàcil és deixar-se influir pel pessimisme, avui tan generalitzat, i caure en la negativitat que ho impregna tot. "Un pot pensar en el malament que em paguen a la feina, la retallada de sou que m'han fet o que el país mai superarà la crisi, però si pensem així no estarem ajudant a que la situació canviï. En canvi, si penses en les coses bones, en el fantàstic que és tenir una mare amb bona salut, uns fills genials o una parella, les coses començaran a funcionar millor. Cal agafar-se a aquest tipus de coses positives que ens donen forces per tenir ànim i tirar endavant ". 

La virtut està en el punt mitjà, no cal ser il·lusos, però tampoc pessimistes En aquesta recerca constant de l'entusiasme no vol dir que ens haguem de abstreure de la realitat, ser ingenus i veure tot de color de rosa, segons matisa Küppers. "La virtut està en el punt mitjà. Cal ser prudents a l'hora d'escollir la part de la realitat que sigui més positiva per a nosaltres perquè ser un il·lús és un extrem igual de dolent que ser un pessimista ", explica el professor. El que sí que resulta completament contraproduent és avançar-nos als esdeveniments i pintar sempre el futur de negre, encara que es faci a manera d'autoprotecció per estar preparats davant la possibilitat de rebre un cop dur. Es tracta d'un instint de protecció que no ens deixa gaudir de les coses quan van bé. "Aquesta actitud és un problema perquè si estàs pensant sempre en la possibilitat que, per exemple, t'acomiadin, viuràs sempre en una agonia. Això és com quan el teu equip de futbol jugui el cap de setmana i no pares de pensar que possiblement hagi de perdre. Passi o no, ho passaràs malament durant tota la setmana, en canvi, si mires de ser optimista i penses que el teu equip guanyarà, passaràs cinc dies fantàstics ", apunta Küppers. 

L'important és el moment. Les persones pessimistes mai aconseguiran gaudir de la vida, més aviat tot el contrari. Per explicar les seves tesis, el professor no estalvia en exemples: "Imagina't que tens una núvia fantàstica, però estàs sempre pensant que et deixarà. Si és així mai gaudiràs de la teva relació i, probablement, acabarà deixant ". "Ser optimista és anar a contracorrent, però és el camí cap al benestar" Küppers explica que solem enfocar cap al que no funciona o cap al que no tenim i donem per fet la resta. "Moltes vegades som uns intransigents, encara que és cert que si estàs envoltat de persones que es queixen constantment això acabarà alimentant teva negativitat. Cal deixar de plorar o queixar-se i posar-se a lluitar per realment important ". 

Les persones som permeables a l'entorn i el pessimisme té una capacitat aclaparadora per contagiarse.  Priorizar els aspectes positius de la vida és fonamental per ser feliços El pessimisme és un valor a l'alça en els temps que corren, però al mateix temps el que el practica no deixa de ser una excepció. "Avui dia ven més el negatiu que el positiu, però val la pena anar a contracorrent perquè la gent gran i feliç és aquella que lluita pel que val la pena". Küppers reconeix que per dur a terme aquesta lluita calen oportunitats i alerta que "els joves no se li estan donant i se'ls està tractant injustament. Les noves generacions tenen un potencial enorme, moltes ganes de treballar i d'aportar a la societat. Segur que també hi ha vagues, com en totes les cinquenes, però han demostrat que són els menys acomodats, els que protesten i els que no els cauen els anells si han d'anar a treballar a l'estranger ". Tancar les portes al jovent seria un error històric que per res contribuiria a millorar la situació.

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.